لوازم آرایشی و دیگر وسایل مراقبت های شخصی معمولاً خطرناک ترین وسایل در داخل خانه نیستند. با این وجود آنها به صورت صد در صدی غیر سمی نیستند و به صورت بسیار جدی پیشنهاد می شود از خوردن انواع لوازم آرایشی و بهداشتی به جد خودداری کنید.
آیا میتوانید با خوردن لوازم آرایشی بمیرید؟
زمانی که کودکان چیز های جدید و براق را مشاهده میکنند اولین کاری که انجام می دهند قرار دادن آنها در داخل دهان خود است. با این وجود گفتن اینکه خوردن لوازم آرایشی می تواند کشنده باشد کمی اقرار آمیز است. برخی از محصولات آرایشی دارای موادی هستند که می توانند در صورت استفاده نادرست و خوردن باعث به وجود آوردن مریضی های جدی شوند.
بر اساس قوانین کارگروه محیط زیستی کشور آمریکا و بر اساس قوانین کنگره از سال ۱۹۳۰ هیچ تغییری در قوانین تولیدی لوازم آرایشی به وجود نیامده است. به همین دلیل FDA یا سازمان غذا و داروی آمریکا هیچ نظارتی بر روی مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی به غیر از رنگ های اضافه شده ندارد. پس با این وجود ممکن است برخی مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی کمی سمی باشند.
افراد باید از چه لوازم آرایشی دوری کنند؟
اگر بخواهیم بگوییم که مواد تشکیل دهنده داخل لوازم آرایشی چه چیزهایی هستند و افراد استفاده کننده می بایست از کدام یک از مواد تشکیل دهنده آن ها دوری کنند این لیست شامل لیست بلند بالایی خواهد شد که می تواند خریدار را کاملاً گمراه کند. در ادامه به چند مورد از این نوع مواد آرایشی که پیشنهاد میکنیم از آنها دوری کنید اشاره خواهیم کرد:
دی بوتیل هیدروکسی تولوئن : این ماده یک ماده نگهدارنده است که معمولاً در رژلب ها مشاهده می شود. از این ماده در انواع مختلف رژ لب، کرم های صورت و سایه های چشم به عنوان یک ماده نگهدارنده استفاده می شود. تا به امروز هیچ سند موثقی مبنی بر سرطان زا بودن این ماده وجود ندارد ولی بر اساس تحقیقات انجام شده توسط ارگان های بین المللی شاهد این هستیم که استفاده از مواد آرایشی دارای دی بوتیل هیدروکسی تولوئن باعث افزایش وزن و کبد چرب در مردان و بانوان میشود.
رنگدانه های رنگی : در صورتی که از رنگدانه های رنگی بی کیفیت در محصولات آرایشی استفاده شود این امر می تواند باعث خارش پوست و کاهش اکسیژن و در موارد بدتر حتی کشنده باشد. پس پیشنهاد می کنیم هنگام خرید لوازم آرایشی از کیفیت رنگدانه های استفاده شده در داخل آن نیز اطمینان حاصل کنید.
سیکلومتیکون : سیکلومتیکون معمولاً در محصولات مراقبتی مو و لوازم آرایشی به عنوان نرم کننده و تثبیت کننده استفاده می شود. استفاده از این ماده در لوازم آرایشی باعث می شود سرعت تثبیت و خشک شدن آنها افزایش پیدا کند. تحقیقات بیشتری برای تایید خطرناک بودن سیکلومتیکون نیاز است تا بتوان این ماده را به صورت صد در صد برای بدن خطرناک نامید اما جامعه پزشکی بر این باورند که این ماده دارای سمی برای کبد می باشد و می تواند به کبد آسیب برساند.
دی اتانول آمین و مونوتاهولامین : این دو ماده برای تولید کف به مواد آرایشی و بهداشتی اضافه می شوند. این ماده را می توانید در بسیاری از انواع شامپو ها، ژل های شستشو، صابون ها و انواع پاک کننده های آرایشی مشاهده کنید. بر اساس تحقیقات انجام شده استفاده از این ماده ها در داخل لوازم آرایشی و بهداشتی می تواند باعث بروز آسیب های جدی به کبد و کلیهها شود و در مواردی می تواند باعث اختلال در هورمون های بدن شوند.
رایحه ها و یا عطر : عطر ها می توانند باعث بروز هزاران مشکل شیمیایی شوند. معمولاً عطرهای استفاده شده و رایحه های موجود در لوازم آرایشی و بهداشتی مصنوعی و غیر طبیعی هستند که می توانند باعث بروز طیف گستردهای از عوارض جانبی شوند. معمولاً عطرها میتوانند باعث بروز مشکلات جدی از تحریک خفیف پوست گرفته تا مشکلات سلامت روان و رفتاری شوند. هنگام خرید لوازم آرایشی دقت کنید که محصول مورد نظر از رایحه معطر مناسبی در داخل آنها استفاده شده باشد.
سرمه : هر محصولی که شامل سرمه باشد میتواند دارای مقادیر قابل توجهی از سرب باشد. این محصولات طبق اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا در این کشور غیر مجاز هستند و در لیست محصولات دارای رنگ غیر مجاز قرار می گیرند. مردم آمریکا زمانی که به کشورهای خارجی و مخصوصاً خاورمیانه مسافرت می کنند می بایست راجع به استفاده از این محصول کاملاً حساس باشند.
پارابن : پارابن یکی از شناخته شده ترین مواد استفاده شده در انواع لوازم آرایشی و بهداشتی می باشد. این ماده در داخل انواع عطرها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه پارابن ها شباهت بسیار زیادی با استروژن ها دارند می توانند باعث بروز سرطان سینه شوند. برخی از تحقیقات نشان می دهند که پارابن ها می توانند باعث تداخل در سیستم باروری مردان نیز بشوند پس عدم استفاده از پارابن در مواد آرایشی میتواند به سلامت شما هنگام استفاده از آنها کمک شایانی کند.
پترولیوم ژله و روغن معدنی : این مواد به صورت معمول در انواع سایه های چشم، رژلب ها و شامپو ها و دیگر مواد آرایشی یافت می شود. دانشمندان معتقدند که پترولیوم ژله و روغن های معدنی توانایی پوست برای ترشح سموم و دفع آن ها را مهار می کنند و تداخل بسیار زیادی در عملکرد پوست و رشد سلولی ایجاد می کنند و در استفاده دراز مدت باعث پیری زودرس پوست میشوند.
سدیم لوریل سولفات : این ماده به عنوان تولید کننده کف در انواع شامپو ها و خمیر دندان ها تولید می شوند. بر اساس تحقیقات نشان داده شده است که این مواد میتوانند باعث تحریک چشم ها و پوست شوند. بر اساس تحقیقات اخیر که بر روی این ماده انجام شده است بر اساس اعلام سازمان سلامت این ماده به طور منطقی پیش بینی می شود که برای انسان کاملاً سرطان زا باشد.
تریکلوزان : این ماده به صورت طبیعی در انواع خمیر دندان ها و رژلب ها استفاده می شود و می بایست از آن کاملاً دوری کرد. بر اساس تحقیقات کلینیک های سلامتی، این ماده می تواند به ایجاد میکروبهای مقاوم به آنتی بیوتیک کمک کند و ممکن است باعث آسیب های کبدی و مشکلات تیروئید شود.
آیا خوردن لوازم آرایشی بی خطر است و یا خطرناک؟
به طور طبیعی هیچ سند موثقی برای اینکه خوردن لوازم آرایشی می تواند خطرناک و یا ایمن باشند وجود ندارد. بیشتر والدین برای استفاده از سفید کننده ها و مواد شوینده برای کودکان خود بسیار نگران هستند ولی اعداد واقعی نشان دهنده این هستند که لوازم آرایشی و سایر محصولات مراقبت شخصی بیشترین مقصر در به خطر انداختن سلامتی افراد هستند.
بر اساس بررسی های سازمان سم شناسی بیشترین عامل مسموم کردن کودکان کوچکتر از شش سال، لوازم آرایشی و محصولات بهداشتی شخصی می باشد. کارشناسان بر این باورند که میزان بالای مسمومیت بر اساس لوازم آرایشی و اقلام مراقبتی برای کودکان به دلیل رایحه های جذاب محصولات می باشد. کودکان محصولات آرایشی و بهداشتی خوشبو را با انواع مواد خوراکی نظیر شکلات و یا آدامس و انواع بستنی اشتباه میگیرند و با استفاده از آنها ممکن است مواد سمی وارد بدن آنها شود و باعث مسمومیت آنها شود.
آیا شما با خوردن رژلب خواهید مرد؟
در حالی که احتمال خوردن رژلب و منجر به مرگ شدن آن بسیار کم است اما این قضیه خارج از محدوده احتمالی و دور از انتظار نیست. بسیاری از رژلب ها در واقع حاوی سرب هستند و میتوانند آسیبهای جدی به بدن در صورت خورده شدن وارد کنند. در سال ۲۰۱۲ در آمریکا سازمان CBS ده نوع از رژلب های خطرناک را که می توانند آسیبی جدی به مصرف کننده وارد کنند معرفی کرد. در پایین می توانید لیست این ده رژلب را مشاهده کنید.
10. Stargazer 103 c: 4.12 ppm
9. Maybelline Color Sensational: 4.23 ppm
8. Cover Girl Continuous Color – Warm Brick: 4.28 ppm
7. L’Oreal Intensely Moisturizing Lipcolor – Heroic: 4.41 ppm
6. L’Oreal Color Riche – Tickled Pink: 4.45 ppm
5. NARS Semi-Matte – Funny Face: 4.89 ppm
4. Cover Girl Queen Collection Vibrant Hues Color – Ruby Remix: 4.92 ppm
3. NARS Semi-Matte – Red Lizard: 4.93 ppm
2. L’Oreal Colour Riche – Volcanic: 7.00 ppm
1. Maybelline Color Sensational – Pink Petal: 7.19 ppm
آیا خوردن خط چشم سمی است؟
جواب بله است. خط چشم ها شامل مواد شیمیایی بسیار خطرناکی هستند که به هیچ عنوان نباید خورده شوند. بر اساس گزارش هایی که در سال ۲۰۱۶ توسط کمپانی فاکس نیوز منتشر شد خط چشم ها شامل مواد شیمیایی زیر می باشند و به هیچ عنوان نباید خورده شوند.
- Carbon black
- Ethanolamine compounds
- Benzalkonium chloride (BAK)
- Prime yellow carnauba wax
- Formaldehyde and formaldehyde-releasing preservatives
- Parabens
- Aluminum powder
- Retinyl acetate or retinyl palmitate
- Heavy metals
- Titanium dioxide
چه اتفاقی می افتد وقتی کودکی لوازم آرایشی را می خورد و چه باید کرد؟
زمانی که کودک لوازم آرایشی را می خورد اولین نکته ای که می بایست به آن دقت کرد حفظ آرامش پدر و مادر می باشد. معمولا با خوردن لوازم آرایشی توسط کودکان اتفاق بسیار خطرناکی برای آنها رخ نخواهد داد. معمولا بعد از خوردن لوازم آرایشی ممکن است درد معده، اسهال و یا کمی استفراغ اتفاق بیفتد. در این گونه موارد و بعد از خوردن لوازم آرایشی، والدین می بایست کاملاً مراقب کودکان باشند و در صورت بروز هر گونه عارضه آلرژیکی به دکتر مراجعه کنند.
علائم آلرژی که می تواند بعد از خوردن لوازم آرایشی باعث بروز اختلالات در بدن کودکان شوند می تواند شامل تورم صورت، لب ها و یا زبان شود. تغییر رنگ صورت و یا تنگی نفس میتواند از دیگر علائم بروز حساسیت بعد از خوردن لوازم آرایشی باشد. در صورتی که هر کدام از این علایم برای کودک بروز کرد والدین می بایست هیچ زمانی را از دست ندهند و می بایست حتما با مراجعه به بیمارستان برای رفع مشکلات اقدام کنند.
در صورتی که از خوردن لوازم آرایشی خاصی توسط کودک مطمئن هستید، والدین بهتر است تا جعبه لوازم آرایشی را همراه خود به بیمارستان ببرند تا مسئول مربوطه ماده سمی خورده شده توسط فرزند را شناسایی و در راستای رفع مشکلات حاصل شده از آن اقدامات لازم را انجام دهد.
برای محدود کردن قرار گرفتن در معرض مواد خطرناک لوازم آرایشی چه باید کرد؟
برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض مواد خطرناک و غیر ضروری در لوازم آرایشی اولین کاری که می بایست انجام داد مطالعه برچسب مواد تشکیل دهنده محصولات است و در صورتی که محصول مورد نظر حاوی مواد خطرناکی است که در بالا به آنها اشاره کردیم حتماً می بایست به دنبال محصول جایگزینی برای این مورد باشید. همچنین مردم باید مراقب محصولاتی باشند که مدعی هستند کاملاً طبیعی می باشند زیرا به دلیل فقدان قوانین واقعی در اینگونه محصولات این ادعاها معمولا بی اساس هستند.
به این نکته دقت کنید که در حالی که میزان مرگ و میر ناشی از آرایش بسیار پایین است ولی همچنان تاکید میکنیم که بسیاری از مواد بالقوه مضر در محصولات آرایشی وجود دارند که می توانند عوارضی نامطلوب برای بدن ایجاد کنند. پس پیشنهاد می کنیم برای خرید لوازم آرایشی با کیفیت علاوه بر مطالعه برچسب محصولات نسبت به خرید اینگونه محصولات آرایشی از فروشگاه های معتبر اقدام کنید.